نیتروژن
نیتروژن
می توان گفت تقریبا چهار پنجم از جو کره ی زمین ما را نیتروژن تشکیل داده است. در سال 1772 شیمیدان سوئدی کارل ویلهلم اثبات کرد که هوا مخلوطی از دو گاز متفاوت است. در همان زمان گیاه شناسی اسکاتلندی به اسم دنیل رادرفورد اکسیژن را نیز کشف کرده و داده های خود را ارائه کرد و شیمیدانی فرانسوی در سال 1790 گاز دیگر ی را در هوا حاوی نیتر و به نام نیتروژن معرفی کرد.
عنصر نیتروژن در ساخت همه ی موجودات زنده اطراف ما نقش اساسی دارد. این عنصر برای بقای انسان ها، حیوانات و همچنین گیاهان بسیار ضروری است. گیاهان و حیوانات توانایی استفاده از نیتروژن آزاد در جو را ندارند. همه ی چرخه ی استفاده از نیتروژن وابسته به یک سری باکتری هایی است که آنها را قابل مصرف برای موجودات زنده ی دیگر بر روی کره زمین می کنند. البته گاز نیتروژن با سایر عناصر هم ترکیب می شود تا موادی مثل آمونیاک، نیتریت یا نیترات را هم تولید کند.
تثبیت نیتروژن قسمت مهمی از چرخه ی نیتروژن در طبیعت ما است. تثبیت نیتروژن به کمک انواع خاصی از باکتری و جلبک های سبز آبی انجام می شود. فرآیند هایی مانند رعد و برق، پرتوهای فرابنفش و تبدیل به آمونیاک نیز مقداری از نیتروژن در جو زمین را تثبیت می کنند.
ترکیبات تشکیل شده از نیتروژن
ترکیبات تشکیل شده از تثبیت نیتروژن به بافت های گیاهان مختلف منتقل می شود. انسان ها و حیوانات گیاهان روی زمین را می خورند و ترکیبات نیتروژن را در قالب اوره و مواد زائد دیگر دفع می کنند. باکتری های نیتریت زدا بار دیگر به نیتروژن گازی دو اتمی تبدیل شده و سپس به جو باز می گردند.
همانطور که خواندیم در بدن همه ی موجودات زنده، اتمهای نیتروژن هستند که بخشی از ساختار مولکولی مواد مهمی همچون آمینو اسیدها، پروتئینها و نوکلئیک اسیدها را تشکیل می دهند.
در صنعت امروزه از گاز نیتروژن به عنوان یک جایگزین هوا در بسته بندی مواد غذایی و در تولید فولاد و همچنین قطعات الکترونیکی استفاده می شود.نیتروژن مایع هم که به نوعی ماده فوق سرد معروف است برای منجمد کردن انواع مواد غذایی برای حمل و نقل های طولانی استفاده می شود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر از قیمت و یا خرید محصولات با ما در ارتباط باشید
آمونیاک هم از ترکیبات نیتروژن است که در کودهای شیمیایی، سنتز نیتریک اسید و موارد دیگر ترکیبات مهم ،کاربرد دارد. نیتریک اسید همچنین عامل اکسنده در موشکهای سوخت مایع هم است.
نیتروژن در گروه 15 در جدول تناوبی شیمی به عنوان سرگروه و بالاتر از فسفر وجود دارد و در تناوب دوم، در میان عناصر های کربن و اکسیژن جای گرفته است.
نیتروژن در دسته ی نافلزات قرار دارد و دارای الکترونگاتیوی است.
بیشتر بخوانید:نیتریت سدیم - سود پرک - سود مایع
کاربردهای گاز نیتروژن
گاز نیتروژن هم کاربردهای خیلی زیادی دارد و در مواردی که بخواهیم از اکسیداسیون مواد جلوگیری کنیم،جایگزین بسیار مناسبی است. تعدادی از کاربردهای نیتروژن عبارت اند از:
حفظ کردن تازگی غذاها و همچنین تاخیر در ترش شدن غذا
تولید قطعات الکترونیکی همچون ترانزیستورها، دیود ها در ساخت
تولید فولاد های ضد زنگ که بسیار مهم هستند
استفاده در سوخت خودروهای ویژه ی مسابقهای و باد لاستیک های خودرو ها
اگر بتوانیم نیتروژن مایع را نسبت به حرارت محیط عایق کنیم، میتوان از آن به عنوان منبعی قابل حمل استفاده کرد بدون اینکه لازم باشد آن را تحت فشار زیاد قرار دهیم. قابلیت حفظ دما در دمایی بسیار پایین تر از نقطه ی انجماد آب، آن را به مادهای کاربردی تبدیل می کند که در یخچال ها بسیار کاربرد دارد.